This translation is incomplete. Please help translate this article from English.

JavaScript (JS) je programski jezik uglavnom korišćen sa klijentske strane za dinamičku izmenu web strana, a često i na serverskoj strani, uz radna okruženja kao što je Node.js.

Ne mešajte JavaScript sa Java programskim jezikom. "Java" i "JavaScript" su zaštitni znaci i registrovani zaštitni znaci Oracle-a u SAD i drugim zemljama. Međutim, ova dva programska jezika imaju veoma različitu sintaksu, semantiku i primene.

Zamišljen kao serverski jezik od strane Brendana Eicha (tadašnjeg zaposlenog Netscape korporacije), JavaScript se pojavio u Netscape Navigatoru 2.0, septembra 1995. Jezik se brzo prihvatio i Internet Explorer 3.0 je uveo podršku za JavaScript pod imenom JScript, avgusta 1996.

Novembra 1996, Netscape je započeo rad sa ECMA International u cilju da JavaScript postane industrijski standard. Od tad, standardizovani JavaScript zove se ECMAScript, specifikovan pod ECMA-262, čije najnovije (osmo) izdanje je dostupno od juna 2017.

JavaScript se najčešće koristi u pregledaču, omogućavajući projektante da manipulišu sadržaj web strane koristeći DOM, manipulišu podatke koristeći AJAXIndexedDB, crtaju grafiku sa canvas, interaktuju sa uređajem na kojem je pokrenut pregledač koristeći razne API-eve, i još mnogo toga. JavaScript je jedan od najupotrebljavanih programskih jezika na svetu, zahvaljujući porastu i performansama raznih API-jeva dostupnim u pregledačima.

Nedavno, JavaScript se vratio na servere sa uspešnom Node.js platformom, najpopularnijim međuplatformskim JavaScript radnim okruženjem, van pregledača. Node.js omogućava da koristite JavaScript kao jezik za skripte za automatizaciju procesa na PC-ju i izgradnju skroz funkcionalnih HTTPWeb Sockets servera.

Naučite više

Generalno

Naučite JavaScript

Tehnička referenca

Document Tags and Contributors

Contributors to this page: mdnwebdocs-bot, topofkeks
Last updated by: mdnwebdocs-bot,